Profesionalni kuhar*****

<
Gastronomija
<
>
>
Osim svojom prirodnom ljepotom, kristalno čistim morem, prekrasnim plažama, uvalama, špiljama, otocima i pitkom izvorskom vodom, Dalmacija se također diči i svojom vrhunskom gastronomijom, koja je među najzdravijima na svijetu.
 
Dalmatinska kuhinja se bazira na tradiciji prirodne i zdrave mediteranske prehrane u kojoj su glavne namirnice plodovi mora, tj. razne ribe (kirnja, iglun, zubatac, tuna, gof, šampjer, pagar, brancin, orada ), školjke (dagnje, jakovljeva kapice, kamenice, prstaci), mekušaci (lignje, sipe, hobotnice), rakovi (škampi, jastozi, hlap, kozice) i sl. uz obilje maslinova ulja i povrća domaćeg uzgoja. Od začina prevladavaju lovor, peršin, i češnjak.
 
Još jedan dalmatinski specijalitet je pršut koji se poslužuje uz poznati dalmatinski suhi kozji i ovčji sir (najpoznatiji je sir otoka Paga – Paški sir). Ovčetina i janjetina s Brača i  Paga su također jako cijenjeno jelo u Dalmaciji zbog prirodnog fenomena zvanog „posolica“ gdje bura raznosi morsku vodu po tlu te tako soli mjesta za ispašu. Osim ovčetine i janjetine, najpoznatije dalmatinsko mesno jelo je pašticada s njokima, a područja s izobiljem svježe vode poznata su po žabama, jeguljama i riječnim rakovima (dolina Neretve, Trilj i sliv Cetine).
 
Dalmatinska vina su cijenjena od drevnih vremena. Dalmacija se diči vinima kao što su: Dingač i Pošip s poluotoka Pelješca; Babić iz Primoštena; Vugava i Plančić s otoka Hvara; Pošip i Grk s Korčule; Marastina s Lastova; Malvazija iz Dubrovnika, itd. te također Prošekom (slatko desertno vino) i veoma jakim rakijama (loza, travarica, orahovica) te likerima (Maraschino, Vlahov).
 
Tipične dalmatinske slastice osvajaju srca svojom jednostavnošću. Najuobičajeniji sastojci uključuju mediteransko voće poput suhih smokava, grožđica, badema, maraske i agruma.  Neki od poznatijih deserata su: mandulat, smokvenjak, fritule, paprenjaci s otoka Hvara,  dubrovačka rožata te mnoge druge vrhunske slastice.
 
Dođite u Dalmaciju i uvjerite se u bogatstvo okusa Mediterana!

 

 

Ponuda Luksuznih villa

Ostalo Gore Dolje
Orgon doo © 2017